Hoi Chaos Crafters! De herfst staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe dosis creativiteit en inspiratie. Oktober is een betoverende maand met vallende bladeren, frisse wind en het vooruitzicht van Halloween.

Elk jaar zijn er in oktober op social media ontzettend leuke art challenges te vinden, waarin je uitgedaagd wordt om (bijna) elke dag van de maand oktober een kunstwerkje te maken. Per soort uitdaging verschilt het medium dat je gebruikt (pen, potlood, verf, klei etc.), het aantal prompts en het thema. Ik geef je een overzicht van de leukste en meest toega oktober art challenges van 2023.

Psst, ik doe zelf ook aan één van de onderstaande challenges mee…

1. Inktober

Thema: algemeen/donker
Medium: inkttekening

Aantal prompts: dagelijks (31x)

Misschien wel de bekendste oktober challenge. Jake Parker heeft Inktober in 2009 gecreëerd als een uitdaging om zijn inktvaardigheden te verbeteren en positieve tekengewoonten te ontwikkelen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd initiatief waar duizenden kunstenaars elk jaar de uitdaging aangaan.

Meedoen?
Volg hier @inktober op Instagram en gebruik #inktober / #inktober2023

2. Drawlloween

Thema: Halloween
Medium: Tekenen

Aantal prompts: dagelijks (31x) OF om-de-dag (16x) OF wekelijks (5x)

Zoals altijd hebben ze de dagelijkse lijst, voor de diehards. Maar ook de lite-lijst, die om de andere dag is voor degenen onder jullie met drukke schema’s in oktober. En er is zelfs een wekelijkse lijst, voor de enthousiastelingen die graag rustig willen beginnen!

Meedoen?
Volg hier @mabgraves op Instagram en gebruik #mabsdrawlloweenclub / #mabsdrawlloweenclub2023

3. Peachtober

Thema: Vrolijk
Medium: alle disciplines zijn welkom!

Aantal prompts: dagelijks (31x)

Dit is een vrolijke, creatieve promptlijst zonder beperkingen op medium of stijl, die al zes jaar veel deelnemers trekt. Sha’an d’Anthes deelt haar favorieten op haar eigen account @furrylittlepeach en het officiële @peachtober account.

Meedoen?
Volg hier @peachtober op Instagram en gebruik #peachtober23

4. Melotober

Thema: Gezellig en Rustiek
Medium: alle disciplines zijn welkom!
Aantal prompts: dagelijks (31x)

Melotober is een zeer toegankelijke promptlijst met duidelijk af te beelden woorden. Ben je niet zo van de griezelige hekserij en Halloween challenges? Melotober is een lightversie van vrolijke prompts met een hint naar de herfst en magische bossen.

Meedoen?
Volg hier @melosprout op Instagram en gebruik #melotober2023

5. Drawtober

Thema: Het Spookhuis
Medium: alle disciplines zijn welkom, behalve AI!
Aantal prompts: elke 5 dagen (6x)

Terwijl de deuren openen naar het spookhuis is iedereen uitgenodigd om het hele seizoen Halloween te vieren! De 7e editie van het Drawtober-evenement daagt kunstenaars uit om te creëren met het thema Spookhuis, waarbij je verschillende kamers verkent en ontdekt welke wezens of mysteries zich daarin schuilhouden…

Er zijn dagelijkse griezelige pins te winnen voor deelnemers.

Meedoen?
Volg hier @drawtober op Instagram en gebruik #drawtober2023

6. Lindentober

Thema: 4 themaweken: Somber, Mysiek, Helder en Betoverend
Medium: alle disciplines zijn welkom!
Aantal prompts: elke week 3 prompts binnen één van de vier thema’s (12x)

De organisator van deze challenge biedt een promptlijst voor kunstenaars die niet dagelijks mee willen/kunnen doen aan een oktoberchallenge. Er wordt benadrukt dat je ze niet allemaal hoeft te maken om mee te doen! Ook is er elke week één duidelijk thema, waarnaar er drie kunstwerken gemaakt worden, wat weer kan helpen met de inspiratie!

Meedoen?
Volg hier @lindenshield.arts op Instagram en gebruik #lindentober / #lindentober2023

7. Witchtober

Thema: Mystiek en Magie
Medium: divers
Aantal prompts: divers

Verschillende kunstenaars maken promptlijsten voor #witchtober2023. Je kunt de hashtag bekijken op Instagram en een lijst uitkiezen die past bij jouw stijl of wensen! Voorafgaand aan 1 oktober staat #witchtober2023 nog vol met diverse lijsten en is het nog makkelijk zoeken tussen alle afbeeldingen.

Meedoen?
Volg hier #witchtober2023 op Instagram en kies jouw challenge!

8. Happytober

Thema: Vrolijk en Schattig
Medium: alle disciplines welkom!
Aantal prompts: dagelijks (31x), maar niet verplicht

Verschillende kunstenaars maken promptlijsten voor #witchtober2023. Je kunt de hashtag bekijken op Instagram en een lijst uitkiezen die past bij jouw stijl of wensen! Voorafgaand aan 1 oktober staat #witchtober2023 nog vol met diverse lijsten en is het nog makkelijk zoeken tussen alle afbeeldingen.

Meedoen?
Volg hier @marylouchalon op Instagram en gebruik #happytober23

Wat kies jij?

Ik kijk altijd watertandend naar de Oktober Art Challenges, hopende dat ik ooit tijd zou vrijmaken om mee te doen. Iemand zei ooit tegen me: ‘iedereen heeft evenveel tijd in 24 uur, het ligt eraan hoe je het indeelt’. Dus, dit jaar ga ik ervoor.

Ik doe mee aan #melotober2023 ! Mijn medium: illustreren en borduren op waterverfpapier. Ik kies voor het formaat 10x10cm. De uiteindelijke resultaten deel ik natuurlijk ook hier op mijn blog, maar je kunt me ook volgen @studiokoolmees op Instagram, waar ik – fingers crossed – elke dag van oktober een kunstwerk zal uploaden…