Hoi Chaos Crafters en tassenverzamelaars! Vandaag heb ik een speciale traktatie voor jullie. Ik heb de getalenteerde Petra, de oprichter van Studio Bereguod, geïnterviewd. Studio Bereguod is een broeinest van creativiteit waar handgemaakte tassen met opgenaaide illustraties een speciale plek hebben. Petra’s unieke ontwerpen en vakmanschap springen er echt uit. Laten we een kijkje nemen achter de schermen en ontdekken wat Petra inspireert en hoe ze haar geweldige tassen creëert. Lees je weer mee?

Even voorstellen:

“Ik ben Petra van Studio Bereguod. Ik maak tekeningen en illustraties met dieren in de hoofdrol. Die illustraties maak ik voornamelijk met aquarelverf en kleurpotloden. Verder houd ik van haken en breien en die combinatie zorgde ervoor dat ik mijn eigen projecttassen met mijn eigen illustraties erop ging maken. Al snel kreeg ik de vraag of ze ook te koop waren. Inmiddels vliegen ze de webshop uit en heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ook verkoop ik de illustraties op kaarten en andere papierwaren. Verder maak ik illustraties en huisdierenportretten op verzoek.”

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN UNIEKE KORTING OP DE TASSEN VAN STUDIO BEREGUOD. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Je leest mijn blog omdat je waarschijnlijk door alle crafts niet meer weet waar je aan wilt beginnen. Petra is net als jullie een echte Chaos Crafter en dit speelde in rol in hoe haar bedrijf vorm kreeg. Petra, welke crafts spreken je het meeste aan?

Ik heb veel hobbies, zoals haken, breien, naaien, tekenen en schilderen. Ik kan eindeloos kijken naar craftspullen, maar dan denk ik: ‘nee, dat moet ik niet doen. Ik moet niet ook dat gaan kopen… we hebben al genoeg’. Tegenwoordig ben ik wat meer gefocust op tekenen en breien.

Jouw illustraties vormen nu ook een groot onderdeel van Studio Bereguod. Hoe begon je met Studio Bereguod en wat was de oorspronkelijke inspiratie achter je bedrijf?

‘Bereguod’ is een Friese naam en betekent zoiets als ‘berenspullen’. Ik ben namelijk begonnen met handgemaakte teddyberen. Dit heb ik geleerd van mijn moeder. Daar zit echter heel veel werk in. Het blijft wel leuk, dus ik doe het nog steeds af en toe. Vanuit dit concept is het ondernemen begonnen. Omdat ik steeds meer soorten producten ging maken, ben ik verdergegaan onder de naam Studio Bereguod.

Eén van mijn eerste illustraties waren een bruine beer – die je nog veel ziet op mijn producten – en een eekhoorn. Ik kreeg na een tijdje ook aanvragen voor portretten van huisdieren en dat ben ik erbij gaan doen. Dit is gaan rollen als een bedrijfje.

Je geeft aan dat je naast de beren ook andere producten bent gaan creëren. Hoe ontwikkelde je jouw passie voor het maken van tassen met je eigen gedrukte illustraties?

Op een gegeven moment dacht ik: ‘zou het niet leuk zijn om mijn illustraties op stof te laten drukken?’. Ik ben gaan zoeken en stofjes gaan bestellen. Uiteindelijk vond ik de juiste kwaliteit voor mijn gedrukte prints en daarna ben ik mijn eerste tassen gaan maken. De tas met de illustratie van de beer met een haarband is de eerste tas. Daarmee is het allemaal begonnen!

Wat heerlijk dat je met de creatieve flow meegaat en zo nieuwe dingen ontdekt. Wat is jouw inspiratiebron?

Voornamelijk uit dieren. Die zie je op al mijn tassen terug. Het liefst illustreer ik dieren met een verhaal.

Ja! Dat is wat ik zo leuk vind aan jouw illustraties. Het zijn allemaal miniprenten met een klein verhaaltje en de dieren heb een eigen, uniek karakter. Wat wil je later nog bereiken met Studio Bereguod?

Ik zou ooit wel eens prentenboekillustraties willen maken, maar dat is iets voor later. Prenten maken zou ik heel erg leuk vinden.

Met jouw huidige illustratiestijl moet dat zeker lukken! Wat was voor Studio Bereguod het moment dat je zo succesvol werd?

Na de illustraties van dieren ben ik begonnen met het maken van tassen met illustraties. Ik kreeg een comment op mijn instagrampost van DenDennis (@dendennis) dat mijn berentas perfect zou zijn voor zijn co-auteur Mr. Knitbear (@mr_knitbear), bekend van het populaire breiboek ‘Sock you two’. Hij kocht de tas en mijn werk op Instagram werd vaker gedeeld. Steeds meer mensen wilde een tas hebben met mijn dieren. Zo is het gaan rollen!

Toen dacht ik in oktober: ‘ik neem mijn resterende ouderschapsverlof op en kijk waar dit heen gaat.’ Ik ben daarna ook echt fulltime voor Studio Bereguod blijven werken. De bestellingen bleven namelijk binnenkomen voor tassen in verschillende vormen. Ik dacht op een gegeven moment dat toen mijn voorraad op was, dat de storm wel voorbij zou zijn. Maar er bleven bestellingen volgen! Ik was al weg bij mijn vorige baan, maar het bleef ook echt succesvol. Verder is het gewoon lekker doorzetten om te bereiken wat je wilt.

Wat een stap! Die zet je niet zomaar. Wat vind je nu het leukste aan je werk voor Studio Bereguod?

De stap was eng en aan de andere kant ook weer niet. Het liep goed en ik dacht ‘waarom niet?’. Ik verkoop iets wat ik zelf maak. Dat is het leukste wat er is. Wat ik in mijn vrije tijd deed en echt leuk vond, dat kwam in mijn vorige werk echt niet naar voren. Mijn creativiteit komt er nu echt uit. Ik heb passie voor mijn producten. Ik heb geen lievelingsontwerp om te maken, maar mijn nieuwste tas vind ik bijvoorbeeld nu wel heel leuk om te maken. In die tas past echt heel veel. Boeken, je craftprojecten, bollen wol, je telefoon, etc. Ik vind het leuk dat mijn kleinere tasjes ook precies in de grote tas passen.

Heel tof om te horen dat je de juiste keuze hebt gemaakt met je carrièreswitch. Zijn er nog uitdagingen die je bent tegengekomen onderweg?

Ik heb een paar keer de tashengsels verkeerd vastgenaaid en daar leer je wel van… Ik kon eerst ook nog geen ritsen op mijn tassen maken. Een wolwinkel wilde graag tassen met rits en zij gaven mij tips om dit eens te proberen. Ik heb toen de verkeerde ritsen gekocht en later ook nog te dikke ritsen. Dat paste weer niet lekker bij mijn kleine tasjes. Inmiddels weet ik hoe ik dit het beste aanpak en deze tassen worden nu ingekocht door de winkel. Ik heb ook een aantal dingen van mijn moeder geleerd met betrekking tot de naaimachine.

Tips & materiaal

Mijn lezers nemen graag een kijkje in jouw studio. Kun je ons meer vertellen over je werk- en ontwerpproces?

Ja hoor. Ik houd van kleine verhaaltjes die spreken uit de kleding die de dieren dragen of de activiteiten die ze doen. Daar ga ik eerst even voor zitten. Ik neem altijd de illustratie als uitgangspunt, want dit geeft mijn creativiteit de meeste ruimte. Anders zit je al vast aan een tasconcept en dat vind ik niet leuk.

Stap 1: post-its met diersoorten

Ik begin met een illustratie. Ik plak dan overal post-its met ideeën. Mijn zoontje heeft ook wel eens dieren op de post-its geschreven. Hier zoek ik mijn ideeën uit.

Stap 2: een verhaaltje bedenken

Het begint met een dier, maar wat zou dat dier dan doen? Wat heeft hij aan? Welke kleuren gebruik ik? Welke setting wil ik?

Stap 3: schetsen + aquarelleren

Ik gebruik mijn leren notitieboek voor een eerste schets. Soms kleur ik het deels in en dan zet ik het nog over op aquarelpapier.

Stap 4: stof bedrukken

Ik laat de illustratie drukken op grote vellen canvas, die ik dan zelf op maat knip.

Stap 5: stof kiezen

Ik kijk achteraf in mijn stoffenverzameling wat er leuk bij past. Ik heb overal stofjes liggen… Het fijnste is canvaskatoen. Ik gebruik ook graag de stof die ik zelf ontworpen heb. Ik heb een print gemaakt met geïllustreerde bollen wol en daar past alles wel bij.

Voor de onderkant gebruik ik een wat duurzamere slijtvaste stof. Ik gebruik geen synthetische tussenvoering. Ik heb liever een zachte tas. Bij dunne stofjes gebruik ik vlieseline op de achterkant voor extra stevigheid.

Stap 6: tas naaien

Ik heb verschillende soorten tassen, ideaal voor elk type craftproject.

Maak je wel eens dezelfde tas opnieuw?

Ik maak wel eens eenlingen die op aanvraag nog eens gemaakt kunnen worden. Ik maak ook meerdere tassen van dezelfde stof. De stof met bollen wol is mijn eigen ontwerp en die heb ik laten drukken op stof. Daar maak ik meerdere tassen van. Er zijn inmiddels twee handwerkwinkels die deze tassen verkopen, met meer in het vooruitzicht.

Je neemt dus nog steeds opdrachten op aanvraag aan. Hoe ga om met verzoeken, zodat je toch je creatieve vrijheid behoud?

Als iets niet bij mijn stijl past, dan doe ik het liever niet. Ik wil zelf de creatieve vrijheid behouden. Via Instagram komt er wel eens een aanvraag binnen. Ik geef eerlijk aan dat ik graag deels de vrije hand behoud, want als ik binnen te strakke kaders moet werken vind ik dat niet leuk en zo kom ik ook niet op een idee. Ik vraag wel naar het dier en dan naar de lievelingskleur.

Ik wel eens een opdracht gehad waarbij ik tussentijds hoorde dat het niet was wat ze verwachtte, maar dat ze wel graag wilde dat ik met mijn insteek ervan doorging. Dat geeft energie! Als er iets is dat ik echt niet meer kan gebruiken voor een opdracht, dan leg ik het gewoon tijdelijk aan de kant en gebruik het later voor mezelf.

Tot slot, heb je tips voor mensen die geïnteresseerd zijn in het maken van tassen en niet weten waar ze moeten beginnen?

Begin niet te moeilijk. Pak een stofje dat je zelf leuk vindt en maak daar iets leuks van. Vraag hulp aan je omgeving of kijk lekker naar YouTube filmpjes. Soms kijk ik wel vier filmpjes voordat ik een fijne tutorial vind. Lukt het niet helemaal? Wees dan niet te streng voor jezelf!

“Wil je ook een unieke, geïllustreerde tas van Studio Bereguod? Je vindt ze hier in haar webshop. Vergeet je kortingscode niet!. Ze neemt opdrachten op aanvraag aan. Neem ook een kijkje op haar Instagram of Facebook.

Heb je nu zin om zelf aan de slag te gaan? Hier zijn een paar tips voor heerlijk aquarelpapier van Florence. De 300g gebruik ik zelf ook!”

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN UNIEKE KORTING OP DE TASSEN VAN STUDIO BEREGUOD. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>