Deze week praat ik met Linda van Studio Linda Zwart. Linda maakt prachtige plantjes van stof, die ook nog eens heel duurzaam zijn. Zelf heb ik één van haar #plantjevanstof vol trots in mijn woonkamer staan. Je leest hier over haar werk en welke uitdagingen er zijn bij het maken van stoffen planten. Ik hoop dat deze Crafty Conversations blogpost je inspireert om eens te kijken naar duurzame materialen. Pak er ook eens een naaimachine bij!

Even voorstellen:

“Ik ben Linda Zwart en ik ben beeldmaker. Ik doe van alles in de creatieve sector. Zo maak ik bijvoorbeeld films, illustraties, foto’s, kunstinstallaties en heb ik #plantjevanstof bedacht. Mijn plantjes en kaarten verkoop ik op verschillende (kunst)markten of via mijn website.
Ik ben gek op interactieve musea, openluchtmusea of ervaringen waar al mijn zintuigen geprikkeld worden, omdat ik mij dan helemaal kan inleven, kan spelen en verwonderen zoals kinderen dat ook kunnen. Even weg van het hier en nu. Daar krijg ik weer energie en inspiratie van voor mijn werk.”

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN KORTING OP #PLANTJEVANSTOF VAN STUDIO LINDA ZWART!
ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Jouw werk voor Studio Linda Zwart is divers. Wat inspireerde je om plantjes van stof te gaan maken en verkopen?

In 2020 ging ik trouwen en wilde ik een alternatieve stijl voor mijn jurk. Mijn zusje Hilde van Studio Hilde Zwart zou daarbij helpen. Zij maakte ooit een lelie van stof en dat vond ik heel tof. Dit was de inspiratie voor een bruidsboeket van stof die we samen maakten, waarin ook de eerste bladeren van stof verwerkt zaten. Toen in de lockdown van 2021 al mijn opdrachten afgezegd werden, had ik veel tijd over. Ik keek weer eens naar de bladeren van mijn bruidsboeket en die stopte ik een pot. Mijn appartement was erg donker en echte plantjes overleefden daar hier niet goed, dus dit stoffen ‘plantje’ was een mooi alternatief. Toen kreeg ik opeens het idee om zelf planten van stof te gaan maken. Mijn eerste plantje zette ik op Instagram, waar ik al meteen een reactie kreeg met de vraag of ik dit op bestelling kon doen. Dat heb ik gedaan en dit werd #plantjevanstof!

Wat leuk dat jouw eerste plantje eigenlijk is ontstaan doordat je een duurzamer plantje zocht! Zagen de eerste plantjes er toen nog anders uit?

Ja, de eerste plantjes stonden niet in gips, maar in losse aarde. Echte aarde werd alleen te snel te los om de plantjes recht te houden. Ik ben daarom overgegaan op het gieten van gips in de potjes en zo werden de planten echte, complete kunstwerkjes. Het pannenkoekenplantje is inmiddels ook doorontwikkeld.

Ik zie dat er nog wel echte aarde op het gips ligt, dat maakt het toch weer extra bijzonder. Mijn bezoek ziet niet snel dat het een neppe plant is!

Klopt! Op markten heeft ook niet iedereen door dat het geen echte plantjes zijn. Ze moeten echt even twee keer kijken.

Wat is het grootste formaat waarin je nu plantjes maakt? Die van mij is maar liefst 30cm hoog! Een echte eyecatcher in mijn woonkamer.

Ik werk in twee maten: groot en klein. De kleine potjes zijn 7 à 8 cm en de grote potjes 10 à 12 cm. De hoogte van het plantje verschilt per soort plant. Omdat ik met gips werk, wordt de pot al snel te zwaar en moet er veel gipsvolume gemengd worden. Ik heb op dit moment niet de middelen om nog groter te gaan.

Wat is het leukste verzoek dat je tot nu toe hebt gehad voor een #plantjevanstof?

Mijn schoonzusje vroeg ooit of ik wat met haar oude, groene broek kon maken! Ik dacht: ‘Ja, dan maak ik van oude materialen iets nieuws!’. Dat sprak mij aan en zo ontstonden de eerste plantjes van gerecycled materiaal.

Wat wil je op lange termijn bereiken met #plantjevanstof?

Een goede webshop die gekoppeld is aan mijn website. Het liefst vul ik die regelmatig aan en werk ik op vaste momenten in mijn week aan #plantjevanstof. Dan kan ik ook een grotere voorraad maken. Nu probeer ik wanneer ik tijd heb meteen een grotere voorraad te maken. Ik werk dan zo efficiënt mogelijk. Eerst maak ik verschillende soorten blaadjes aan de naaimachine en daarna start ik met het ijzerdraad. Van tijd tot tijd verkoop ik die voorraad ook op markten. Op 13 mei 2023 sta ik samen met mijn zus (Studio Hilde Zwart – Bloemen van Stof) op de jaarlijkse plantenmarkt in de Hortus botanicus Leiden!

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN KORTING OP #PLANTJEVANSTOF VAN STUDIO LINDA ZWART!
ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Tips en materiaal

Voor jouw plantjes gebruik je dus duurzaam materiaal, wat ik ook helemaal vind passen bij deze duurzame plantjes! Kun je wat meer over vertellen over dit materiaal?

Ik probeer echt na te denken over de materialen die ik gebruik:

Stof

Gerecyclede kleding of 100% linnen. Het vlas voor linnen wordt in Europa gewonnen en is daarom de meest duurzame stof. Stof van oude gordijnen uit kringloopwinkels is niet altijd de juiste kleur en is soms te stug, maar ook daar zoek ik naar.

Potjes

Waar mogelijk koop ik deze in tweedehands winkels, anders nieuw. Ik kies postjes die ook mooi staan in mijn eigen huis.

IJzerdraad

Gerecyclede installatiedraad. Normaal is installatiedraad duur materiaal, maar ik heb hier nog veel stukjes liggen van ons oude huis dat ik nu kan hergebruiken.

Wat is de grootste uitdaging bij het maken van jouw plantjes?

Het gieten van gips in de potjes. Wat kan gebeuren is dat het potje scheurt. Gips wordt warm tijdens het uitharden en dan zet het uit. Als het potje net niet goed gebakken is, krijgt het barstenWeggooien is zonde, dus ik gebruik nu Kintsugi lijm. Kintsugi is Japans voor ‘gouden verbinding’ en staat voor het repareren van gebroken keramiek met gouden lijm. Zo wordt het object achteraf nog waardevoller. Deze gerepareerde plantjes verkoop ik inmiddels ook.

Ik vind het wel charmant dat je op deze manier de plantjes nog duurzamer maakt! Kun je mijn lezers wat meer vertellen over het gieten van gips? Hoe zorg je dat dit goed gaat?

Gips gieten vergt oefening. Inmiddels heb ik het gieten van kleine potjes goed onder de knie, de grote blijven lastig. ‘Mislukte’ plantjes krijgen gelukkig een liefdevol thuis bij mij in de woonkamer!

Ik vind het wel charmant dat je op deze manier de plantjes nog duurzamer maakt! Kun je mijn lezers wat meer vertellen over het gieten van gips? Hoe zorg je dat dit goed gaat?

Gips gieten vergt oefening. Inmiddels heb ik het gieten van kleine potjes goed onder de knie, de grote blijven lastig. ‘Mislukte’ plantjes krijgen gelukkig een liefdevol thuis bij mij in de woonkamer!

Bereid je werk goed voor

Ik bind eerst alle losse blaadjes onderaan samen met touw of wol, dan blijft het goed bij elkaar. Dan giet ik het gips in een pot en steek ik de plant erin.

Oefen met de juiste mengverhouding

Gips heeft ongeveer 10 minuten nodig om te harden. Als je de verhouding niet goed hebt, dan is dit korter of langer. Te veel water droogt bijna niet, te weinig water gaat te snel.

Heb geduld

Ik moet de plantjes een paar minuten vasthouden, totdat het gips hard genoeg is om los te laten. Dit kost veel tijd!

Oefenen, oefenen, oefenen

Bij een grote pot komt veel gips kijken en soms giet ik te weinig gips. De plant komt dan te diep in de pot, waardoor ik de bladeren niet zo goed meer kan laten uitkomen. Je kunt vervolgens niet nog wat gips bijgieten, want de eerste laag is dan al hard geworden voordat de blaadjes erin kunnen.

Dat klinkt inderdaad als een hele boel werk, maar het resultaat is ook erg mooi! Tot slot deelt Linda nog het stappenplan dat zij heeft voor het maken van haar #plantjevanstof!

Stap 1
Tijd om potjes te kopen. Ik houd van keramiek en mooie potjes. In een goede bui koop ik een hele winkel leeg!

Stap 2
Ik kijk naar de vorm van het potje. In een rechte pot wil ik een pannenkoekenplant. In een rond potje stop ik liever een Comosum plant, zodat de bladeren mooi hangen. De vorm zegt voor mij veel wat voor plantje erin gaat komen.

Stap 3
Met mijn naaimachine maak ik zoveel mogelijk blaadjes.

Stap 4
Ik maak stengels. Voor de pannenkoekplant gebruik ik gewoon ijzerdraad. Met wol ga ik het ijzerdraad helemaal omwikkelen. Dit is erg tijdrovend. Voor de andere planten gebruik ik installatiedraad, wat in de bladeren verwerkt wordt. Ik vorm de bladeren daarmee hoe ik wil.

Stap 5

Potjes vullen met gips. Ik steek direct na het gieten de bladeren en een houten #plantjevanstof-label in het gips.

Stap 6

Wachten… Ik laat het een week staan, zodat ik zeker weet dat het gips goed droog is.

Stap 7

Ik lijm echte aarde boven op het gips. De aarde haal ik uit mijn voorraad moestuinaarde.

Dankjewel, Linda!

“Wil je ook een #plantjevanstof van Studio Linda Zwart? Je haalt ze hier. Natuurlijk hoop ik ook dat deze blog je geïnspireerd heeft om ook eens wat stofresten te pakken en om te toveren tot iets unieks. Laat hieronder weten wat jij van Linda’s plantjes vindt en of je zelf ook werkt met stof/gips!

Haal hier je gietgips in zakjes van 1000gram, of emmers van 5000gram >>

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN KORTING OP #PLANTJEVANSTOF VAN STUDIO LINDA ZWART!
ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>