Deze week praat ik met Stefan van Studio DIES. Studio DIES staat bekend om zijn fantasierijke penillustraties met terugkerende thema’s als sciencefiction en sprookjesachtige architectuur. Ik ben fan van zijn werk en ben benieuwd hoe zijn werk tot stand komt en welk materiaal hij gebruikt. Jij ook? Ik hoop dat deze Crafty Conversations blogpost je inspireert om ook eens te gaan tekenen! Laat je niet belemmeren door je (te gekke) fantasie!

Even voorstellen

“Ik ben Stefan en ik ben gek op kunst en cultuur. In mijn werkzame leven kom ik aanraking met zoveel kunstvormen en disciplines, waar ik zelf niet op kon achterblijven. Met Studio DIES verkoop ik sinds 2020 fantasierijke en gedetailleerde illustraties van de ruimte, vuurtorens en van alles dat mijn fantasie prikkelt. Ik vind LEGO fantastisch, verzamel Pokémonkaarten en dans graag als een enthousiast konijn door de woonkamer. “

Chaos Crafters krijgen korting op art prints van Studio DIES!
abonneer gratis op deze blog en kom erbij! Klik op de sticker >>

Wat vind je het meest uitdagende aan het illustreren van ruimte- en buitenaardse scènes?

De balans vinden in een scherp en duidelijk contrast. Het heelal is donker, waardoor ik de hoofdonderwerpen van mijn illustraties eerst een stuk lichter laat. Als ik dan door te arceren schaduwen ga aanbrengen, moet ik oppassen dat er niet teveel detail verdwijnt in de eindeloze diepte van het heelal.

Ik ontdek steeds weer iets nieuws in jouw illustraties, Stefan! Veel van jouw werk is ook fictief en heeft bijzondere achtergrondverhalen. Toch is je stijl heel geloofwaardig en realistisch. Heb je ooit iets geïllustreerd voor een ruimtemissie of wetenschappelijk onderzoek?

Helaas nog niet! Een opdracht als deze zou ik echt fantastisch vinden en daar zou ik 100% voor gaan (Mocht je dit lezen en interesse hebben: neem contact op!). Wel heb ik eerdere ruimtemissies geïllustreerd met o.a. de Space Shuttle Discovery en Maanlander. Ook de James Webb Ruimtetelescoop, die onder andere is gepubliceerd in een digitale kunstgalerij van NASA. Samen vormen deze zes illustraties nu één toffe NASA-set.

“Het verwerken van humor in mijn tekeningen vind ik ontzettend leuk.”

Je laat je ook graag inspireren door games en fictie. Als je de kans kreeg om een boekomslag te illustreren voor je favoriete sciencefictionroman, welk boek zou dat dan zijn?

Ik twijfel tussen DUNE (Frank Herbert) vanwege de epische en cryptische scènes die je op de omslag zou kunnen plaatsen én The Hitchhikers Guide to the Galaxy (Douglas Adams) vanwege de komische details die je op de omslag kwijt zou kunnen. Het verwerken van humor in mijn tekeningen vind ik ontzettend leuk, dus ik denk dat ik dan toch voor The Hitchhikers Guide (THG) zou gaan. Ik heb eerder ook de beroemde scene daaruit geïllustreerd met de walvis en de petunia.

Heb je ooit overwogen om je te verdiepen in het illustreren van andere genres, zoals fantasy of horror?

Mijn illustraties raken zo af en toe wel eens andere genres, echter keer ik steeds terug naar het sciencefiction- en sprookjesachtige. Als kind was ik sowieso al door de ruimte gefascineerd. Ik maakte steeds een serie tekenen over de ruimte, ruimtewezens en onontdekte planeten. Deze noemde ik ‘Space Boeken’, waarvan ik er 21 heb gemaakt. De serie staat ook nu nog compleet in mijn kast om af en toe eens doorheen te bladeren. Heerlijk om zo terug te kunnen kijken op mijn eigen kinderlijke fantasie.

Wat wil je op korte termijn bereiken met Studio DIES?

Ik heb nu twee verschillende ambities. Een commerciële en een creatieve ambitie. Commercieel zou ik het ontzettend leuk vinden om mijn illustraties te verkopen in verschillende verkooppunten door het land. Creatief wil ik heel graag werken aan een boek over diabetes. Sinds ik eind 2020 de diagnose diabetes type 1 heb ontvangen heb ik enkele illustraties gemaakt die op creatieve wijze deze ziekte centraal stellen. Ik hoop dit uit te kunnen werken tot een verhalend prentenboek, waarmee ik kinderen over de hele wereld met diabetes eens een positieve associatie met hun ziekte wil laten maken.

Chaos Crafters krijgen korting op art prints van Studio DIES!
abonneer gratis op deze blog en kom erbij! Klik op de sticker >>

Tips & materiaal

Mijn bloglezers zijn geïnteresseerd in de materialen die je gebruikt en hoe dit bevalt. Laten we ze inspireren om ook eens te gaan tekenen! Met welke materialen werk je graag en wat is het vreemdste wat je ooit hebt getekend tijdens het experimenteren met je materiaal?

Ik werk ontzettend graag met de fineliners op glad tekenpapier. Na een grove schets met een simpel HB potlood, kan ik met deze fineliners mijn idee echt tot leven brengen. Het gekste wat ik hiermee ooit getekend heb? Dat is volgens mij – als ik het me goed herinner – een fantasiewezen geweest, wat een hybride was tussen een walvis, struisvogel, eend, cavia, hond en een pauw. In ieder geval iets in die trant. Ik denk dat dat wel de vreemdste schets is geweest.

“Het is de kunst om je foutjes om te zetten tot onderdeel van de tekening.”

Haha, het kan dus echt niet gek genoeg bij Studio DIES. Heerlijk! Naast waterverf werk je vooral in zwart-wit. Zwarte inkt gum je niet meer uit. Heb je ooit per ongeluk geknoeid op je werk en zo ja, hoe heb je dat hersteld?

Oh zeker, dat gebeurt me vaker dan mij lief is. Een foutje is altijd pijnlijk, maar vaak lukt het om van die fout toch iets anders te maken. Een verkeerde streep wordt dan omgebouwd tot een antenne of Barok versiersel. Het is de kunst om je foutjes om te zetten tot onderdeel van de tekening. Lukt dat dan echt niet, dan kan ik digitaal als laatste optie mijn foutjes proberen recht te zetten.

Er zit ook wel erg veel detail in de illustraties van Studio DIES, iets wat goed te bereiken is met fineliners. Wat is de meest gedetailleerde illustratie die je ooit hebt gemaakt met alleen fineliners?

Ik denk één van mijn meest recente werken, getiteld ‘Infra Oceanum‘. In deze onderwaterwereld heb ik voor het eerst geprobeerd om gelaagdheid in het water te portretteren door in de dichtheid van penstreken te variëren. Dat is een ontzettend nauwkeurig proces geweest. Op het eindresultaat ben ik ontzettend trots, dus dat was het zeker waard.

Heb je een favoriet merk of kleur fineliner die je altijd gebruikt in je illustraties?

De zwarte fineliners van Sakura, de Pigma Micron fineliners, vind ik echt fantastisch om mee te illustreren. Deze heb ik ook altijd bij me als ik op pad ga. Je weet maar nooit wanneer de inspiratie toeslaat!

Dankjewel, Stefan!

 Pigma Micron fineliners zijn permanent zullen niet uitlopen of vervagen. Dat betekent dat als de inkt droog is, je er met vloeistof zoals waterverf overheen kunt gaan! Ik vind ze zelf dus ook erg fijn om achteraf mijn tekeningen in te kunnen kleuren met waterverf. Ook vind ik het ideaal dat er zoveel lijndiktes zijn, waardoor je de juiste pen voor details kunt uitzoeken. Er zijn trouwens ook veel verschillende kleuren, die vind je hier.”

Chaos Crafters krijgen korting op art prints van Studio DIES!
abonneer gratis op deze blog en kom erbij! Klik op de sticker >>