In deze Crafty Conversations blog interview ik Lieke Straver, van Illu-Straver. Lieke illustreert kinder- en prentenboeken en verkoopt haar eigen kaarten en art prints. Toen ik haar werk zag op onze lokale cultuurmarkt werd ik meteen verliefd op twee van haar art prints. Ik wilde heel graag een art collab met Lieke en gelukkig zei ze ja! Lees snel verder om Lieke te ontmoeten en het resultaat van onze art collab te zien.

Even voorstellen:

“Hoi! Ik ben Lieke, van Illu-Straver. Ik ben 35 jaar oud en vanaf dat ik klein was ben ik altijd al met tekenen en schilderen bezig geweest. Als je dat leest is het misschien ook geen grote verrassing dat ik in 2009 als illustrator begonnen ben. Ik heb me ondertussen gespecialiseerd in kinder-, en prentenboeken, wenskaarten/kaartjes op maat en educatief materiaal. Daarnaast heb ik een webshop, waar ik mijn illustraties verkoop op wenskaarten en andere producten.

Het liefst werk ik met allerlei verschillende materialen en combinaties daarvan, ook blijf ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe technieken. Van gouache tot kleurpotlood en van olieverf tot pastel, het is allemaal zó leuk! ”

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN TIJDELIJK 15% KORTING OP DE PRODUCTEN VAN ILLU-STRAVER. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Laten we eerst de creatieve wereld van Illu-Straver induiken. Hoe ben je begonnen met illustreren en wat dreef je om je eigen creatieve studio te beginnen?

Na mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum met de specialisatie ‘visualiseren’ heb ik mezelf direct ingeschreven bij de KvK met mijn studio ‘Illu-Straver’. Ik wilde als illustrator namelijk het liefst voor mezelf werken. Door de jaren heen is mijn bedrijf steeds verder gegroeid en ik ben nu fulltime met mijn studio bezig!

Wat gaaf dat je de stap hebt genomen om volledig te focussen op Illu-Straver! Wat inspireert jou bij het maken van jouw ontwerpen? Hoe kwam je bij jouw stijl uit?

Ik raak geïnspireerd door de natuur en dromerige illustraties, door dat laatste werk ik ook vaak met aquarelverf. Ik heb in mijn studio een boekenkast met mooie prentenboeken waar ik graag in kijk. Hoe ik mijn stijl ontwikkeld heb, vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat die met mij meegegroeid is. Ik hoor wel van mensen dat ze mijn stijl herkennen als ze mijn werk zien, dat is tof.

Heb je specifieke materialen waar je het liefst mee werkt?

Ik werk het meest met aquarelverf en gouache. Daar overheen gebruik ik soms kleurpotlood voor extra details. Deze materialen gebruik ik meestal voor mijn prentenboek illustraties en de nabewerking doe ik dan in Photoshop. Bij mijn realistische tekeningen werk ik graag met potlood en voor andere projecten pak ik soms eerder acrylverf of olieverf. Dus uiteindelijk werk ik met allerlei verschillende materialen.

Jouw print voor onze Art Collab is door jou gedrukt op FineArt InkJet Paper 250grams bamboepapier van Hahnemühle. Ik hou zelf erg van deze mooie papiersoorten om mee te werken. Het is ook lekker stevig om op te borduren, maar niet meteen te dik. Hoe kies jij papier uit om op te illustreren?

Oh, ik heb allerlei soorten papier! Soms sta ik in de winkel en dan weet ik niet meer wat ik thuis al heb… haha.

Voor boeken werk ik altijd op zwaar, wit aquarelpapier met niet te veel structuur. Als ik er met potlood details bij wil tekenen, dan is dat belangrijk. Ik werk heel precies en dan zijn de lijnen fijner. Dit is hot-pressed papier. Mijn favoriet is 100% katoenpapier 300grams voor aquarel van Arches.

Soms wil ik juist wel die structuur zien en gebruik ik cold-pressed papier, zoals het 300grams aquarelpapier van Canson. Ik werk soms ook op gekleurd pastelpapier speciaal voor pastelpotloden.

Dankjewel voor die tip over hot-pressed en cold-pressed papiersoorten. Zelf werk ik ook wel eens met kleurpotlood over mijn aquarelverf en dan ben ik nog zoekende in welk papier het gewenste effect geeft.
Voor onze Chaos Crafters die graag willen leren, heb je nog andere tips voor het combineren van verschillende technieken in één illustratie?

Het klinkt misschien simpel, maar allerlei combinaties uitproberen! Dan merk je vanzelf wat echt bij jouw teken of schilderstijl past. Als je bij een nieuwe stap in je project wat twijfels hebt of het er wel zo uit komt te zien als je hoopt, is mijn tip om tussendoor scans van je werk te maken. Zo kun je altijd nog aan de slag met de scans van de vorige stappen van die tekening. Zeker als je ook met Photoshop werkt is dat heel fijn.

We hebben het kort over jouw illustratiestijl gehad voor prentenboeken, maar in jouw webshop vind je meer leuke producten, zoals wenskaarten en eigen art prints. Waar focus je op dit moment op? Ben je bezig met een project?

Binnenkort start ik waarschijnlijk met de illustraties voor een nieuw boek! Ik ben erg enthousiast over het onderwerp, dus het is een toffe opdracht. Tussendoor werk ik aan gepersonaliseerde geboortekaartjes in opdracht en aan wenskaarten die ik kan verkopen in mijn webshop en op de kunstmarkten waar ik sta.

Ik vind het fijn om ook tijd vrij te houden om eigen werk te maken naast de opdrachten, dus dit jaar wil ik daar ook rekening mee houden.

Wat wil je in de toekomst nog meer bereiken met Illu-Straver?

Ik heb een idee voor een nieuwe verjaardagskalender dat ik graag dit jaar verder zou willen uitwerken. Ik zou één van mijn eerdere illustraties wel als basis willen nemen voor een serie van twaalf werken voor op de kalender. Ook zou ik over een tijdje graag mijn eigen prentenboek willen schrijven en illustreren.

Art Collab: Illu-straver X Studio Koolmees

Lieke en ik hebben elkaar leren kennen op de Wadcultureel 2023 markt in Waddinxveen. Ik viel als een blok voor haar prints ‘Vuurtoren ondergaande zon’ en ‘Vuurtoren sterrenhemel’. Ik vind ze enorme rust uitstralen door de prachtige luchten en de waakzame vuurtorens.

Lieke, kun je ons nog wat meer vertellen over deze twee vuurtorenprints?

De eerste versie van deze illustratie is al van wat jaren geleden, ik maakte hem met een prentenboek idee in mijn achterhoofd. Dat idee ligt nu alweer een tijdje op de plank, wie weet ga ik daar nog eens aan verder. Maar omdat ik de vuurtoren en het gevoel wat ik erbij heb zo mooi vond, wilde ik voor nu van deze illustratie graag een nieuwe versie maken voor de verkoop op wenskaarten. Uiteindelijk werden dit dus zelfs twee verschillende illustraties: eentje met een sterrenhemel en eentje met een dromerige lucht door de ondergaande zon.

De vuurtorenprints zijn bij jou als A6-wenskaart te koop. Speciaal voor onze Art Collab heb je deze prints in A4-formaat op 250grams bamboepapier (Hahnemühle) A4 papier gedrukt! Heel tof om ze zo groot te mogen ontvangen.

Ik heb je van tevoren alleen verteld dat ik graag op jouw print wilde borduren. Dat vraagt natuurlijk niet iedereen aan je. Wat was jouw eerste reactie toen je dat hoorde?

Ik vond het meteen een superleuk idee en was vooral heel benieuwd wat je er precies mee zou gaan doen. Ik had op instagram al gezien wat voor leuks jij met borduren op foto’s en andere dingen doet, dus ik had er wel vertrouwen in dat er iets moois uit zou komen.

Art Collab: het werkproces

Ik gebruikte de prints van Lieke als canvas waarop ik mijn eigen interpretatie kon borduren met draad. Het resultaat is een unieke samensmelting van illustreren en borduurkunst.

Toen ik de print voor het eerst zag had ik direct het idee om weelderige, dromerige wolken te borduren in de lucht. Nu ik weet dat Lieke een voorkeur heeft voor dromerige illustraties, ben ik nog blijer met het resultaat!

Het feit dat beide prints dezelfde opbouw hebben, maar een totaal ander kleurenpalet, maakte me enthousiast. Ik koos daarom ook voor hetzelfde ontwerp op beide prints, maar met een kleurenpalet geïnspireerd op de verfstreken van Lieke. Ik heb haar prints letterlijk boven mijn voorraad draad gehouden en zo een handvol kleuren uitgekozen!

Ik heb twee reels gemaakt waarin je kunt zien hoe ik te werk ben gegaan. Zodra de reels op onze instagram verschijnt, post ik die ook in deze blog. Ik vind het lastig om één favoriet te kiezen… Laat het ons weten in de comments hieronder, wat is jouw favoriet?

Art Collab: het eindresultaat

Wat vind je van het resultaat, Lieke?

Ik vind het heel mooi en inspirerend om te zien hoe je met zoiets subtiels er weer een hele andere illustratie van weet te maken. Het blijft mijn vuurtoren, maar hij is nu wel extra bijzonder! Het inspireert me om misschien nog eens iets te maken met in mijn achterhoofd al het idee dat jij er dan op zou kunnen borduren. Dus wie weet kunnen we nog eens samenwerken als jou dat ook leuk lijkt!

Dat zou zeker tof zijn!

Wil jij deze art collab aan de muur?

Onze originele Art Collab print is hier te koop in mijn Etsyshop (Studio Koolmees). Met de opbrengst steun je zowel Illu-Straver als Studio Koolmees. Er is maar één origineel exemplaar beschikbaar, want de andere print komt op de kamer van mijn dochter te staan :)

Lieke en ik hebben allebei ontzettend genoten van onze Art Collab. Wij gaan zeker vaker nog eens bijkletsen en samen creatief zijn. Erg leuk om op deze manier lokale creatievelingen beter te leren kennen! Binnenkort komen er ook art prints van onze Art Collab in onze webshops te staan.

Zoek het werk van Illu-Straver zeker nog eens op via haar website en Instagram!
De potloden van Illu-Straver zijn trouwens van Faber-Castell, die kun je hier vinden!

Ook geïnteresseerd in een Art Collab met mij? Let me know!

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN TIJDELIJK 15% KORTING OP DE PRODUCTEN VAN ILLU-STRAVER. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>