In deze borduur blogpost leer ik je hoe je van viltresten, fiberfill en borduurgaren deze feestelijke winterse ornamenten maakt. Ik leg jou uit hoe je dit aanpakt en wat je er voor nodig hebt! Lees je mee?

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN LEUKE FREEBIES ZOALS KORTING EN PATRONEN. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Waarom starten met vilten ornamenten?

Het zachte, goedkope vilt en de eenvoudige borduurpatronen maken het een toegankelijk project voor zowel beginners als ervaren Chaos Crafters. Voeg een beetje handgemaakte charme toe aan je feestelijke decor en laat je creativiteit de vrije loop!

Winterse gezelligheid krijgt een persoonlijke touch met deze vilten sneeuwvlokornamenten. Perfect voor in de kerstboom of als schattige toevoeging aan een feestelijke slinger aan de muur of in de babykamer. Ook leuk als persoonlijk cadeau tijdens de feestdagen 🎄❄️

Voor dit project heb je nodig:

O Vilt(resten) in drie kleuren
O Borduurgaren in drie kleuren
O Borduurstickers Sneeuwvlokken van Studio Koolmees
O Kleine kralen in twee kleuren (bv. Miyuki kralen)
O Fiberfill vulling
O Lintjes of touwtjes
O Klein precisie schaartje: scherp en handzaam
O Scherpe stopnaald met gemiddeld oog, niet te groot!
O Vingerhoedje bij dikke stof/vilt
O Bak met heet water

Stappenplan sneeuwvlokken borduren op vilt

Stap 1: Kies een vorm en knip het vilt

Mocht je niet zelf een patroon willen tekenen of ontwerpen, dan kun je mijn Sneeuwvlokken borduurstickers gebruiken. Ik heb het voor je geprint op Printable Sticky Fabri Solvy. In deze post leg ik uit hoe dit werkt als je het zelf wilt printen. Liever direct aan de slag met kant-en-klare, gepersonaliseerde letters of complete namen? Klik dan hier voor mijn Sneeuwvlokset.

Voor deze winterse ornamenten tekende ik drie verschillende kerstbalvormen en deze papieren mallen trek ik over op het vilt. Let op: wil je een mooie verdeling en geen rommelige set, zorg dan dat je één kleur per vorm aanhoudt. De variatie zit hem in de kleuren borduurgaren die je later kiest. Maak je mijn voorbeeld na? Volg dan dit knipoverzicht:

-2 bruine ornamenten = 4x ronde bal uitknippen van bruin vilt
-2 witte ornamenten = 4x spitse bal uitknippen van wit vilt
-2 beige ornamenten = 4x “ronde” ruit uitknippen van beige vilt

Eén ornament heeft twee zijden, dus 2x een uitgeknipt stukje vilt. Gebruik voor mooie rechte randjes een stofschaar. Je vilt zal niet zo maar gaan rafelen.

Stap 2: Plak de letters op de juiste plek op het vilten ornament.

Wil je niet zoals ik er achteraf achter komen dat de sneeuwvlokken niet allemaal met één punt naar boven wijzen? Bepaal dan van tevoren hoe je de gehele set geplakt wilt hebben en houdt je aan dezelfde plakwijze. Leg bijvoorbeeld eerst even alle stickers op je vormpjes om het eindresultaat te plannen.

De sticker heeft een papieren achterzijde die je net als bij een gewone sticker los moet halen. Doe dit voorzichtig, want de stoffen sticker die overblijft kan anders al snel dubbelklappen en zo onbruikbaar vastplakken aan zichzelf. Begin met plakken bij de rand, zodat je een goed uitgangspunt hebt. Werk dan voorzichtig steeds een stukje verder door de sticker licht aan te drukken op de stof. Je moet het in één keer goed plaatsen, want het hecht meteen.

Oefen met de plakpositie door met de stickers te schuiven voordat je de achterkant van de sticker haalt.

Stap 3: Kies de kleuren van het borduurgaren en de kralen

Ik koos voor drie verschillende kleuren garen die overeen kwamen met de drie kleuren van mijn vilt. Ik wilde een rustig kleurenpalet, waarbij de ornamenten elkaar complimenteren als set. Ik heb dus bewust nagedacht over welk ornament welke kleur draad moest krijgen. Wil je juist wat bonter gaan? Dan kun je andere kleuren garen kiezen dan de kleuren van jouw vilt.

Voor de kralen koos ik twee bijpassende kleuren. Het zijn kleine Miyuki kralen.

Volg je mijn voorbeeld? Kies dan:
– Wit draad voor één bruin ornament en één beige ornament
– Bruin draad voor één wit ornament en één beige ornament
– Beige draad voor één wit ornament en één bruin ornament

– Per kleur kraal drie verschillende kleuren vilt, dus drie ornamenten per kraalkleur

Stap 4: Start met borduren

Zorg dat je een scherpe borduurnaald hebt, want je hebt geen telbare stof en je wilt makkelijk door de stof heen prikken. Stompe naalden zijn handig bij kruissteekstoffen. Altijd handig om alle naalden in huis te hebben, dus scoor voor jezelf een setje borduurnaalden met scherpe en stompe punten. Gebruik je een dikkere stof in plaats van vilt, dan kan een vingerhoedje veel vingerpijn voorkomen…

Begin met het borduren van een sneeuwvlok in een simpele stiksteek. Gebruik hiervoor twee strengen borduurgaren. Zorg dat je de draadeindjes aan elkaar knoopt, zodat de draad niet gaat lubberen. Je zult deze ornamenten niet in de was gooien of er intensief mee spelen, dus de afwerking aan de binnenzijde van je ornament kan een simpel enkel knoopje zijn.

Stap 5: Wegspoelen borduurstickers

Vóórdat je de kralen bevestigt spoel je eerst de wateroplosbare stickers weg. Waarom? Als je de laatste hardnekkige stickerresten onder de draadjes wegveegt met je vingers zitten de kraaltjes al snel in de weg. Ook is trekken en duwen aan de kraaltjes niet bevorderend voor het strak houden van de draadjes…

Maak een kom met heet (niet kokend, want je vingers moeten er in kunnen werken) water en leg hier je ornamenten in. Ververs het water met nieuw heet water nadat de stickers even hebben kunnen weken. Nu wrijf je net zo lang voorzichtig over je draden tot dat alle restjes zijn opgelost. Laat je ornament drogen aan de lucht of gebruik een föhn ;)

Wil je zien hoe de stickers oplossen in water? Lees de blogpost Letters borduren op kinderkleding – DIY oplosbare borduurstickers.

Stap 6: Kralen bevestigen

Gebruik één streng borduurdraad voor het bevestigen van de kralen. Gebruik hiervoor één streng borduurgaren in de kleur van het vilt. Het is voldoende om vanuit de achterkant van het lapje vilt de naald door te halen naar de voorkant, de kraal erom te doen en dan de naald weer op ongeveer dezelfde plek door te halen naar de achterkant. Dan ga je door naar de volgende kraal. Knoop de twee uiteinden van de draad netjes aan elkaar. Done!

Stap 7: Opvullen met fiberfill en dichtnaaien

Pak nu de achterkant (niet geborduurd) van jouw ornament en leg deze tegen de voorzijde (wel geborduurd) aan. Zijn je twee stukjes vilt niet precies dezelfde vorm, dan kun je deze nu nog bijknippen terwijl je ze op elkaar vasthoudt.

Gebruik één streng borduurgaren voor de rand. Kies uit de kleuren van jouw gekozen kleurenpalet borduurgaren. Zo koos ik voor wit en beige, omdat ik alleen meer contrast op de donkere ornamenten wilde en niet op de lichte ornamenten.

Start met een festonsteek op 2cm afstand van waar jouw lintje komt. Wanneer je aankomt bij de plaats van het lint, stop het lint dan tussen de twee lapjes vilt en rijg het vast met een paar stiksteken. Pak daarna de festonsteek weer op en ga verder langs de rand tot dat je ongeveer driekwart van het ornament hebt gevuld.

Pak een klein beetje fiberfill vulling en stop deze in het ornament. Gebruik liever niet te veel, want hoe boller je ornament wordt, hoe lelijker je festonsteek en rand van het ornament kan worden als deze strak is genaaid. Naai het ornament dicht tot je nog een kleine 2 cm over hebt, zodat je eventueel nog wat vulling kunt verplaatsen of toevoegen. Hecht de draad af met een knoopje aan de achterkant.

Geen lint in huis? Ik spaar al jaren de ophanglintjes die je in bovenkleding vindt. Ik knip deze eruit en bewaar ze in één grote bak.

Eindresultaat showen

Je bent klaar! En natuurlijk helemaal trots op het resultaat. Deel jouw reactie hier op mijn blog. Ik ben vooral benieuwd welke kleurpaletten jullie zouden gebruiken. Vergeet niet een leuke foto te maken van jouw project en te delen op Instagram/facebook met #studiokoolmees en door @studiokoolmees te taggen in het bericht. Ik ben héél erg benieuwd naar jullie ornamenten!

Wil je ook starten met deze toegankelijke sneeuwvlokpatronen? Je vindt ze in mijn Studio Koolmees webshop.

Hier vind je nog een keer alle benodigde materialen voor dit project:

O Vilt(resten) in drie kleuren
O Borduurgaren in drie kleuren
O Borduurstickers Sneeuwvlokken van Studio Koolmees
O Kleine kralen in twee kleuren (bv. Miyuki kralen)
O Fiberfill vulling
O Lintjes of touwtjes
O Klein precisie schaartje: scherp en handzaam
O Scherpe stopnaald met gemiddeld oog, niet te groot!
O Vingerhoedje bij dikke stof/vilt
O Bak met heet water

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN LEUKE FREEBIES ZOALS KORTING EN PATRONEN. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>