In deze borduur blogpost neem ik je mee op reis naar het personaliseren van jouw kinderkleding (of natuurlijk jouw eigen kleding)! Op internet zie ik vaak gecompliceerde letters met bloemen, om op kinderkleding te borduren. Super leuk, maar voor de beginnende crafter toch niet zo toegankelijk. Geen zorgen! Voor jullie maakte ik een simpel alfabet, geïnspireerd op het Comic Sans lettertype. Deze letters kan iedereen borduren. Ik leg jou uit hoe je dit aanpakt en wat je er voor nodig hebt! Lees je mee?

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN 10% KORTING OP MIJN KANT-EN-KLARE ALFABETSTICKERS. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Waarom kleding borduren?

Nooit meer kleding kwijt op de kinderopvang! Of misschien wil je gewoon graag een simpel kledingstuk opvrolijken met de naam van jouw kind? In een eerdere blogpost legde ik de voordelen uit van tweedehands babykleding upcyclen: Zonnebloemen borduren op tweedehands babykleding – DIY upcycling. Voor deze blogpost heb ik een tuinbroekje van de Zeeman gebruikt.

Voor dit project heb je nodig:

O (Tweedehands) kinderkleding
O Borduurgaren
O Borduurstickers alfabet van Studio Koolmees
O Klein precisie schaartje: scherp en handzaam
O Scherpe stopnaald met gemiddeld oog, niet te groot!
O Vingerhoedje bij dikke stof
O Bak met warm water
(O Borduurring, als je dit fijn vindt)
(O Opstrijkbare reparatiestof)

Stappenplan naam borduren op kinderkleding

Stap 1: Kies en print het patroon

Zoals verteld heb ik een simpel alfabet ontworpen voor beginnende Chaos Crafters. Ik heb het voor je geprint op Printable Sticky Fabri Solvy. In deze post leg ik uit hoe dit werkt als je het zelf wilt printen.

Liever direct aan de slag met kant-en-klare, gepersonaliseerde letters of complete namen? Klik dan hier voor mijn lettersetjes.

Mijn dochter heet Hilde, dus ik knipte voor mezelf vijf letters uit van mijn patroon. De hoofdletter ‘H’ en vier kleine letters.

Stap 2: Plak de letters op de juiste plek op de kleding.

Weet je niet precies waar? Wat dacht je van op de rug onder de kraag? Of op één van de borstvlakken? Misschien heb je wel een leuk klein zakje op de kleding waar je initialen op kwijt kan. Het leuke aan zelf namen borduren is dat je dit niet hoeft te verstoppen aan de binnenzijde, zoals de meeste naamlabels. Laat het zien!

De sticker heeft een papieren achterzijde die je net als bij een gewone sticker los moet halen. Doe dit voorzichtig, want de stoffen sticker die overblijft kan anders al snel dubbelklappen en zo onbruikbaar vastplakken aan zichzelf. Begin met plakken bij de rand, zodat je een goed uitgangspunt hebt. Werk dan voorzichtig steeds een stukje verder door de sticker licht aan te drukken op de stof. Je moet het in één keer goed plaatsen, dus neem je tijd bij een groter vel.

Voorkom plooien en strijk de stof liever een extra keer plat voor het plakken.

Stap 3: Kies de kleuren van het borduurgaren

Ik koos voor verschillende kleuren, die toch bij elkaar in de buurt lagen. Ik wil dit keer dat de letters opvallen, maar niet dat het te chaotisch of te bont wordt.

Stap 4: Start met borduren

Zorg dat je een scherpe borduurnaald hebt, want je hebt geen telbare stof en je wilt makkelijk door de stof heen prikken. Stompe naalden zijn handig bij kruissteekstoffen. Altijd handig om alle naalden in huis te hebben, dus scoor voor jezelf een setje borduurnaalden met scherpe en stompe punten. Gebruik je een dikkere stof, dan kan een vingerhoedje veel vingerpijn voorkomen…

Ik begon met het borduren van de binnenzijde van de letters. Ik gebruikte hier een simpele rijgsteek voor, maar je zou natuurlijk ook Franse knoopjes kunnen gebruiken! Wat dacht je van een kettingsteek om alleen de zwarte, buitenste letterlijnen te borduren?

Tot slot gebruikte ik een nieuwe rijgsteek in een lichtere kleur, om mijn letters te omranden. Zo springen ze net wat meer van de al groene stof af!.

Hoe werk je de binnenzijde netjes af?

Wat doe je met de binnenzijde van het borduurwerk? Knoop de losse draadjes netjes aan elkaar en knip ze kort af. Niet te kort! Je kunt de binnenzijde prima zo laten. Gebruik eventueel een waszakje om het kledingstuk om je borduurwerk extra te beschermen in de wasmachine/droger.

Je zou er voor kunnen kiezen om aan de binnenzijde een strijkplaatje te bevestigen. Gebruik daarvoor opstrijkbare reparatiestof van bijvoorbeeld HEMA, die kun je eenvoudig opstrijken aan de binnenzijde! Geen losse draadjes meer, geen kriebelende knoopjes, geen gedoe. Doe dit wel als het hele borduurwerk klaar is en je de stickers hebt laten oplossen in warm water! Dan heb je een schoon kledingstuk en kan je de stof opstrijken.

Stap 5: Wegspoelen borduurstickers

Vul nu de bak met warm water. Het hoeft niet diep te zijn. Dompel jouw kledingstuk onder in het warme water. Je zult zien dat het stickervel al begint op te lossen. Je kunt met je vingers de witte resten wegvegen van jouw patroon.

Besteed extra aandacht aan de randjes van jouw geborduurde letters. Hier zie je nog zwarte lijntjes zitten. Door met je vingers over de bloemblaadjes te masseren verdwijnen echt alle witte restanten. Probeer voorzichtig en geduldig te blijven, zodat je geen pluisjes creëert op jouw borduurgaren door wrijving.

<< Van het wegspoelen heb ik een korte video (reel) gemaakt. Scan de QR code om direct naar de Reel te gaan.

Stap 6: Laat jouw kledingstuk drogen en controleer het resultaat

Na het spoelen kun je het kledingstuk voorzichtig uitwringen en laten drogen. Doe dit hangend of liggend, zodat je minder kreukels krijgt in de stof. Misschien dat je na het drogen er nog restanten van het stickervel ziet. Die kun je er met je vingers afvegen of je gebruikt opnieuw warm water. Ook handig is om het na afloop met een kledingroller weg te halen! Eventueel kun je nu ook de opstrijkbare reparatiestof gebruiken om je binnenzijde nog netter af te werken.

Eindresultaat showen

Je bent klaar! En natuurlijk helemaal trots op het resultaat. Deel jouw reactie hier op mijn blog. Vergeet niet een leuke foto te maken van jouw project en te delen op instagram/facebook met #studiokoolmees en door @studiokoolmees te taggen in het bericht. Ik ben héél erg benieuwd naar jullie gepimpte kleding!

Wil je ook starten met deze toegankelijke letters? Je vindt ze in mijn Studio Koolmees webshop. Je kunt al letters bij elkaar kiezen vanaf 5 stuks, zodat je niet meteen een heel alfabet hebt dat je niet gebruikt. Als lid van mijn blog krijg je 10% korting op het product!

Hier vind je nog een keer alle benodigde materialen voor dit project:

O (Tweedehands) kinderkleding
O Borduurgaren
O Borduurstickers alfabet van Studio Koolmees
O Klein precisie schaartje: scherp en handzaam
O Scherpe stopnaald met gemiddeld oog, niet te groot!
O Vingerhoedje bij dikke stof
O Bak met warm water
(O Borduurring, als je dit fijn vindt)
(O Opstrijkbare reparatiestof)

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN 10% KORTING OP MIJN KANT-EN-KLARE ALFABETSTICKERS. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>