In deze Upcycle blogpost neem ik je voor het eerst mee op reis naar het pimpen van tweedehands kleding met borduren! Ik heb al een tijdje een stapeltje kleding liggen die ik graag wil borduren, zoals gekregen spijkerjacks, jurken en tweedehands babykleding. Deze week heb ik er een babyjurkje in maat 80-86 bij gepakt en ben ik eindelijk begonnen! Ik leg jou uit hoe je dit aanpakt en wat je er voor nodig hebt! Lees je mee?

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN HET PRINTBARE ZONNEBLOEM ATROON GRATIS.
ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Waarom kleding upcyclen?

Wij vinden het zonde om de babykleding voor onze dochter nieuw te kopen… Ze draagt alles maar kort en het schuurt dat hiervoor grondstoffen worden gebruikt. Bijna de hele stapel babykleding van onze dochter is daarom gescoord via Vinted! Ideaal! Als je selecteert op ‘goed, heel goed of nieuw’ bij kwaliteit, kom je de mooiste dingen tegen en kun je langer teren op je babybudget. Kijk ook eens bij jouw lokale kringloopwinkel. Daar halen we ook met regelmaat kleding, want dat scheelt weer uitstoot en kosten van transport.

Toch is het leuk om een ‘saai’ jurkje of een vale broek een nieuwe look te geven! Door er een unieke look aan te geven met borduurpatronen voelt het kledingstuk weer speciaal! Ook niet onbelangrijk: het is uniek en creatief. Je laat aan de wereld zien dat je creatief bent en dat handwerk bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Een kledingstuk upcyclen hoeft overigens helemaal niet te betekenen dat je niks nieuws kunt kopen… Een effen jurk of blouse uit de winkel kan juist door versieringen specialer voelen. Je gaat het vaker en langer dragen. Je hebt het immers zelf gemaakt en je bent er erg trots op :)

Voor dit project heb je nodig:

O Tweedehands babykleding, zoals dit corduroy jurkje
O Katoendraad Scheepjes Sweet Treat Yellow Gold en Sweet Treat Black Coffee
O Printable Sticky Fabri Solvy- A4
Klein precisie schaartje: scherp en handzaam
Scherpe stopnaald met gemiddeld oog, niet te groot!
Vingerhoedje bij dikke stof
Gratis printbaar zonnebloempatroon
O Bak met warm water
(O Printer)
(O Borduurring, als je dit fijn vindt)
(O Opstrijkbare reparatiestof)

Stappenplan babykleding borduren

Stap 1: Kies en print het patroon

Ik wilde heel graag beginnen met zonnebloemen. Daarom heb ik dit zonnebloempatroon ontworpen. Je kunt het gratis downloaden. Als je een digitaal patroon hebt, dan kun je dit printen op Printable Sticky Fabri Solvy – A4. Dan krijg je een vel waar je naar hartenlust in kunt knippen wat je nodig hebt. Zorg dat je de stofzijde als afdrukzijde gebruikt bij het plaatsen in de printer.

In mijn gratis zonnebloempatroon staan verschillende clusters bloemen, zodat je kunt knippen wat je nodig hebt. Bloemen die overblijven, gebruik je in een volgend project.

Sticky Fabri Solvy is er ook in gewone vellen, die niet in de printer hoeven. Daarop kun je zelf tekenen en dit werkt verder precies hetzelfde.

Stap 2: Knip en leg het patroon uit

Knip het aantal zonnebloemen uit dat je nodig hebt. Je kunt ook elke bloem apart los knippen, dat maakt niet uit en geeft je meer vrijheid in de plaatsing.

Leg vervolgens het patroon neer op de plek waar je denkt dat het moet liggen voor het mooiste resultaat. Ik koos voor een grote cluster zonnebloemen op het linkerborststuk, twee kleine op de kraag en een langwerpige baan achterop onder de nek.

Stap 3: Plak het patroon op de kleding vast

De sticker heeft een papieren achterzijde die je net als bij een gewone sticker los moet halen. Doe dit voorzichtig, want de stoffen sticker die overblijft kan anders al snel dubbelklappen en zo onbruikbaar vastplakken aan zichzelf. Begin met plakken bij de rand, zodat je een goed uitgangspunt hebt. Werk dan voorzichtig steeds een stukje verder door de sticker licht aan te drukken op de stof. Je moet het in één keer goed plaatsen, dus neem je tijd bij een groter vel.

Voorkom plooien en strijk de stof liever een extra keer plat voor het plakken.

Voorkom plooien en strijk de stof liever een extra keer plat voor het plakken. Ik maakte op de achterkant van het babyjurkje een fout en daar kwam een plooi in de stof onder de sticker. Hier kwam ik pas tijdens het borduren achter… Helaas pindakaas! Daar heb ik van geleerd.

Stap 4: Start met borduren

Zorg dat je een scherpe borduurnaald hebt, want je hebt geen telbare stof en je wilt makkelijk door de stof heen prikken. Stompe naalden zijn handig bij kruissteekstoffen. Altijd handig om alle naalden in huis te hebben, dus scoor voor jezelf een setje borduurnaalden met scherpe en stompe punten.

Ik besloot om eerst alle gele blaadjes van de zonnebloemen te borduren, zodat ik me vervolgens kon storten op het maken van héél veel bruine Franse knoopjes. Ik gebruik Scheepjes Sweet Treat katoengaren, zodat ik geen draad hoefde te splitsen, zoals bij DMC borduurgaren. Heerlijk :) Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van dit katoengaren. Wil je klein en fijn borduren op dunne stof, dan zou ik voor DMC borduurgaren gaan, zodat je bijvoorbeeld met gesplitste draden kan werken.

Als je mijn gratis zonnebloempatroon zonder bewerken hebt geprint, dan worden jouw zonnebloemen net zo groot als die van mij. Voor de kleine zonnebloemen (2cm) had ik 2 à 3 steken nodig om één geel blad te vullen. Voor de grote zonnebloem (4cm) gebruikte ik 5 steken per blad. Voor elk frans knoopje heb ik de draad twee keer om de naald gedraaid. Dit ligt natuurlijk ook aan de draad die je gebruikt.

In principe had ik geen probleem met de corduroy stof van het bovenlijfje. De kraag was echter dik genoeg om mij vingerpijn te bezorgen, dus pakte ik er toch maar een vingerhoedje bij. Dat is even wennen, maar het bespaart je veel gedoe!

Hoe werk je de binnenzijde netjes af?

Wat doe je met de binnenzijde van het borduurwerk? Ik heb er voor gekozen om de losse eindjes per bloem aan elkaar te knopen met een paar knoopjes op elkaar. Daarna heb ik de draad kort afgeknipt en dit ziet er stevig uit. Bij het wassen van dit jurkje gebruik ik een waszakje tegen schuren. Omdat mijn dochter toch altijd een rompertje draagt onder dit jurkje, ben ik niet bang voor irritatie en slijtage. Je zou er voor kunnen kiezen om aan de binnenzijde een strijkplaatje te bevestigen. Gebruik daarvoor opstrijkbare reparatiestof van bijvoorbeeld HEMA, die kun je eenvoudig opstrijken aan de binnenzijde! Geen losse draadjes meer, geen kriebelende knoopjes, geen gedoe. Doe dit wel ná stap 5! Dan heb je een schoon kledingstuk en kan je de stof opstrijken.

Stap 5: Wegspoelen Sticky Fabri Solvy

Vul nu de bak met warm water. Ik gebruik graag een ondiepe afwasteil, zodat ik er goed bij kan met mijn armen. Dompel jouw kledingstuk onder in het warme water. Je zult zien dat het stickervel al begint op te lossen. Je kunt met je vingers de witte resten wegvegen van jouw patroon. Besteed extra aandacht aan de randjes van jouw geborduurde bloemen. Hier zie je nog zwarte lijntjes zitten. Door met je vingers over de bloemblaadjes te masseren verdwijnen echt alle witte restanten.

<< Van het wegspoelen heb ik een korte video (reel) gemaakt.

Stap 6: Laat jouw kledingstuk drogen en controleer het resultaat

Na het spoelen kun je het kledingstuk voorzichtig uitwringen en laten drogen. Doe dit hangend, zodat je minder kreukels krijgt in de stof. Je zult merken dat tijdens/na het drogen er nog restanten van het stickervel zichtbaar zullen worden. Die kun je er met je vingers afvegen. Ook handig is om het na afloop met een kledingroller weg te halen! Eventueel kun je nu ook de opstrijkbare reparatiestof gebruiken om je binnenzijde nog netter af te werken.

Eindresultaat showen

Je bent klaar! En natuurlijk helemaal trots op het resultaat. Deel jouw reactie hier op mijn blog. Vergeet niet een leuke foto te maken van jouw project en te delen op instagram/facebook met #studiokoolmees en door @studiokoolmees te taggen in het bericht. Ik ben héél erg benieuwd naar jullie gepimpte kleding!

Wat vind je van mijn rode corduroy jurk met zonnebloemen? Ik kan niet wachten tot mijn dochter de jurk aan kan. Dan deel ik zeker een foto hier onderaan deze blog.

Hier vind je nog een keer alle benodigde materialen voor dit project:

O Tweedehands babykleding, zoals dit corduroy jurkje
O Katoendraad Scheepjes Sweet Treat Yellow Gold en Sweet Treat Black Coffee
O Printable Sticky Fabri Solvy- A4
Klein precisie schaartje: scherp en handzaam
Scherpe stopnaald met gemiddeld oog, niet te groot!
Vingerhoedje bij dikke stof
Gratis printbaar zonnebloempatroon
O Bak met warm water
(O Printer)
(O Borduurring, als je dit fijn vindt)
(O Opstrijkbare reparatiestof)

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN HET PRINTBARE ZONNEBLOEM ATROON GRATIS.
ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>