QALs, KALs, CALs en SALs….. Als je op zoek bent naar een creatieve uitlaatklep om je tijd mee door te brengen, dan zijn Quilt alongs, Crochet alongs, Knit alongs en Stitch alongs perfect voor jou! Deze activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ze helpen je ook om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe technieken te leren. Craft alongs zijn fantastische manieren om samen met anderen te werken aan een project of om een langetermijnproject uit te zoeken. Hieronder bespreek ik enkele populaire Quilt alongs, Crochet alongs, knit alongs en stitch alongs waar je aan mee kunt doen.

Wacht even, wat zeg je nou? Wat-alongs? Ik leg het eerst kort uit. Er zijn verschillende soorten craft alongs:

Quilt along (QAL)

Quilten. Perfect voor liefhebbers van quilten en naaien. Je leert verschillende quiltblokken te maken en samen te voegen tot een prachtige quilt.

Crochet along (CAL)

Haken. Je haakt elke keer een stukje verder. Crochet alongs zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden en stijlen, van amigurumi tot sjaals en dekens.

Knit along (KAL)

Breien. Je leert nieuwe breitechnieken en breit elke keer een stukje verder. Ook hier zijn verschillende niveaus en stijlen voor te vinden.

Stitch along (SAL)

Borduren. Grappige en leuke verzamelingen binnen één thema. Meestal met kruissteekjes, dus erg makkelijk op te pakken! Aanrader voor beginners.

Word lid van een community: Een craft along is dus een groepsactiviteit waarbij deelnemers hetzelfde quilt-, haak-, brei- of borduurpatroon maken en hun voortgang met elkaar delen via social media (#hashtags en groepen) of speciale websites.

Kies een tijdspad: De beheerder van een Craft along splitst het project op in delen, zodat elke deelnemer gedurende een bepaalde periode aan hetzelfde deel werkt. Dit kan wekelijks of maandelijks. Er zijn Craft alongs die een jaar duren, waarin je elke maand iets maakt van het eindproject. Er zijn ook kortere, waarin je bijvoorbeeld een maand bezig bent. Het mooie? Vaak kun je het ook achteraf in je eigen tijd inhalen. Je hebt vast een megalange WIP-lijst of ‘om te proberen’-lijst….

Mystery? Soms weet je het eindresultaat al van tevoren, maar vaak is het een verrassing waar je naar toe werkt! Het leukste is natuurlijk wel om samen met een groep aan hetzelfde project te werken, elkaar aan te moedigen en geïnspireerd te raken door elkaars unieke stijl.

Heb jij de discipline om een craft along vol te houden? En voor welke craft zou je dan gaan? Wil je een thematisch project, zoals een kerstproject? Of maakt het niet uit? Houd je van klassiek, modern of zoek je iets grappigs en nerdy? Hieronder noem ik een paar populaire opties. Er zijn zoveel verschillende opties beschikbaar (gratis en betaald), dat het soms lastig kan zijn om te beslissen welke het beste bij jou past. Ik geef je een idee van wat er beschikbaar is in 2023 en waar je eventueel nog aan kunt haken (pun intended):

5x Quilt along (QAL) 2023

Barn Star Sampler Quilt 2023 (EN): een klassieke sampler quilt met sterblokken. Zie ook #BarnStarSamplerQAL @fatquartershop

Wildflower seeds Sew along (EN): een prachtige lentequilt met bloemtechnieken. Mooi: deze start pas 27 april 2023 en duurt maar 6 maanden!

Trinket Sew Along (EN): een grappige quilt waarin je kleine blokjes maakt met allerlei snuisterijen.

Murder-Mystery Quilt 2023 (EN): los het moordmysterie op door de quilt stap voor stap te maken met bijbehorende hoofdstukken!

Block of the Month 2023 (EN): leer elke maand een nieuwe quilttechniek door een blok te naaien.

Sugaridoo (NL) heeft op dit moment geen QAL, maar is het noemen waard. Ze maakt leuke, kleurrijke en moderne QALs, dus houd haar website in de gaten voor 2023.

5x Crochet along (CAL) 2023

Nostalgia 2023 (NL): haak een klassieke sprei

Het betoverde bos (NL of EN) oorspronkelijk ontworpen door Keep Calm and Crochet On UK en met toestemming vertaald door Een mooi gebaar. Een vrolijk kleedje met verschillende door het bos geïnspireerde steken om te oefenen met steeksoorten (al afgelopen).

Temperatuurdeken (EN): Elke dag een andere kleur, zodat je een prachtig, kleurrijk overzicht van het jaar krijgt.

Stash Busting Crochet Along (EN): Perfect om van je restjes draad af te komen! Haak 20 blokjes ontworpen door verschillende designers en creëer een deken.

Summer is CALLing (NL): Vanaf april 2023, door Knottenwol. Haak een zomerse stola.

5x Knit along (KAL) 2023

Het is lastig om KALs te vinden die nog lopen, maar misschien zoek ik op de verkeerde plekken. Laat het me weten in de comments als je een suggestie hebt die hier bij kan! Ook bij deze projecten kun je achteraf starten door de patronen te kopen en zelf je tijd in te delen. Deze patronen zijn dus betaald.

Blooming Spring KAL 2023 (NL): Sjaal breien. Inmiddels afgelopen, maar erg leuk als je nog een sjaal KAL wilt inhalen.

Grimblewood Gnomes Maak jouw eigen familie gnomes zo groot als je wilt door alleen patronen bij te kopen die je leuk vindt. Deze enthousiasteling heeft een erg mooie set kleuren gebruikt. Hier vind je nog meer bijpassende gnomes.

Boerderij speelkleed (Patchwork Farm Playset KAL) (EN): een groot boerderij speelkleed met vanalles om te voelen. Erg leuk voor peuters.

The knitted year blanket KAL (EN): een sprei van gebreide blokken.

Stardew Valley seizoensokken (EN): of je nou fan bent van de game Stardew Valley of niet, deze 4 seizoenen-sokken zijn prachtig! Ben je elk kwartaal wel even zoet mee.

5x Stitch along (SAL) 2023

Stitchonomy (NL/EN) heeft sinds 2018 erg leuke en moderne SALs rondom bekende thema’s en seizoenen. Schrijf je gratis in om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten of om een oud project op te pakken. De community is erg actief!


2023 Botanical blackwork stitch-a-long
(EN): een prachtige, behapbare SAL waarbij je focust op botanische patroontjes.

PixSAL2023 Celebrating Women in video games (EN): voor de gamegeeks onder ons. Een jaar lang worden vrouwelijke videogamekarakters in het patroon verwerkt.

Kruissteek tegels of Egyptisch Blackwork (EN): een prachtig werkje om daarna in te kunnen lijsten.

Geometrische temperatuurkalender (EN): op zoek naar een temperatuurpatroon? Ik kwam deze toffe geometrische lijst tegen. Je kunt hem natuurlijk elk jaar opnieuw maken.

2023 Mini art Masterpiece (EN): heerlijk, een jaar vol met beroemde minikunstwerkjes, zoals de Sterrennacht. Maak je eigen minigalerij.

Wat gaat het worden?

Wat past bij jou? Een QAL, CAL, KAL of SAL? Laat het me hieronder weten! Ik heb zelf altijd al een temperatuurdeken willen haken. Wellicht dat ik er nog een wil haken voor het geboortejaar van mijn dochter (2022).

Heb je nog tips of toevoegingen voor deze blogpost? Laat het me weten in de comments, dan zet ik ze er bij! Ik ben ook heel benieuwd welke craft alongs jij ooit hebt meegedaan.

We hebben allemaal natuurlijk een enorme WIP-lijst en een gigantische ‘projecten-om-te-proberen-lijst’…. Dit kan er vast nog wel bij! Haha.