Wat zijn de voor- en nadelen van zwarte Aida borduurstof? Wat vind ik er van? Al jaren werk ik alleen op witte Aida stof voor mijn patronen. Wit is fris en het perfecte blanco canvas. Toch kriebelde het om eens een andere kleur stof te proberen. Herken je dat?

Toen mijn idee voor een Cultuurpixel patroon van het Witte Huis op de nacht van Independence Day (4th of July) eindelijk vorm kreeg, bestelde ik toch echt een keer gitzwarte Aida borduurstof! Mijn ervaringen deel ik hier, maar eerst geef ik je voor- en nadelen van zwarte borduurstof. Onderaan deze blogpost vind je nogmaals de link naar de zwarte stof.

Vind je zowel wit als zwart niets? Als alternatief kun je misschien overwegen om een andere donkere kleur stof te gebruiken, zoals donkerblauw, donkergrijs of donkerbruin. Deze kleuren zijn vaak iets gemakkelijker te borduren en kunnen een vergelijkbaar effect hebben als zwart.

Voordelen zwarte borduurstof

Hoger contrast
Het meest voor de hand liggende natuurlijk. Het contrast tussen wit borduurdraad en zwarte stof zorgt ervoor dat het geborduurde ontwerp duidelijk zichtbaar is. Toch belangrijk wanneer je elk detail wilt laten zien.

Vlekt minder
Zwart is een kleur die minder snel vlekken laat zien dan andere lichte kleuren. Borduren op witte stof kan gemakkelijk vlekken en vuil geven, alleen al door met vieze handen te werken of het te laten vallen op de grond (iets wat ik geregeld doe in de tuin…). Dat maakt het eindresultaat minder mooi.

Chiquer
Volgens sommigen straalt zwarte stof een professionelere uitstraling aan het borduurwerk. Het is netjes, verzorgd en past bij verschillende stijlen. Het is tijdloos en past vaak bij elke trend.

Nadelen zwarte borduurstof

Zichtbaarheid steken
Het kan moeilijker zijn om het patroon of ontwerp op zwarte stof te zien, vooral als het een donker borduurgaren betreft. Hierdoor kan het lastiger worden om nauwkeurig te borduren en kunnen fouten ontstaan.

Verkleurt sneller
Daarnaast kan zwarte stof soms gemakkelijker verkleuren of vervagen dan andere kleuren, wat kan leiden tot een snellere slijtage van het borduurwerk. Dit is vooral belangrijk als je wilt dat het borduurwerk lang meegaat en er mooi uit blijft zien.

Stofnest
Je kent het vast wel van jouw zwarte kleding, beddengoed of gordijnen. Op zwart zie je elk stofje dat neervalt op jouw mooie meesterwerk. Zucht.

Mijn ervaring

Voor mijn patroon van het Witte Huis in Washington op de Onafhankelijkheidsdag was zwarte Aida een bewuste keuze. Het is immers nacht en er schiet vuurwerk in de lucht. Ik wilde een echt donkere kleur en koos direct voor zwart in plaats van blauw, zodat het Witte Huis er echt uit zou springen.

Pff… dat duurde langer dan normaal. Ik heb vaak een lichtbron onder mijn stof gehad om de gaatjes beter te kunnen zien. Of houd de stof even voor het raam, dat werkt ook.

En ja hoor, steeds als ik terug op de studio kwam, lagen er witte stofjes op mijn pixel. Op het eind rollen met een kledingroller voor de foto’s was dus geen slecht idee!

Al met al, het juiste effect is bereikt! Ik ben meteen geïnspireerd voor om andere Cultuurpixels te ontwerpen die onder de sterren staan :) Heb jij al een goed idee?

Cultuurpixel het Witte Huis Independence Day >>

De meeste lokale handwerkwinkels hebben geen zwarte borduurstof in de schappen liggen. Hieronder vind je een makkelijke link voor als je zwarte Aida online wilt kopen. Kijk goed welke afmeting je nodig hebt, dan koop je nooit te veel. Ze verkopen vaak in verschillende maten coupons. Ik werk zelf met 20x20cm voor borduurringen van 10cm (4″), dus dan heb je met 50x50cm al heel wat leuke projecten te maken.

Klik op het plaatje voor Aida 14 count zwart