Dit weekend wordt mijn dochter al 1 jaar! Zelf ben ik in de winter jarig, dus dankzij mijn dochter kan ik eindelijk eens leuke, feestelijke tuinvlaggen maken. In deze blog leer ik je hoe je een simpele, duurzame vlaggenlijn kan naaien van stofresten en keperband!

Vrolijk jouw tuin deze zomer op met een stoffen vlaggenlijn!

Wat later dan normaal, maar het warme weer is nu toch eindelijk een feit! Ik heb mijn tuin dit voorjaar opnieuw aangelegd en het enige wat we nog willen toevoegen is wat extra sfeer. Op mijn megalange crafts-to-do-list stond ook: een vlaggenlijn van textiel.

Ik ben echt een hoarder als het gaat om stofjes, een eindeloze verzamelaar. Als ik een leuke kussensloop zie in de winkel of een leuke theedoek, dan kan ik die niet altijd laten liggen… En als ik uit mijn favoriete kleding gegroeid ben, dan kan ik daar niet altijd afscheid van nemen! Dus: tijd om die stapel leuke stofresten eens echt te gebruiken. Niet meer bewaren voor dat ene mooie project… Dit wordt ‘m! Haha.

“Ik daag jou ook uit om eens je mooiste materialen te pakken en ze ook echt eens te gebruiken! Durf je het aan?”

Voor dit project heb je nodig:

O Stofresten van minstens 20x30cm (dubbelzijdige vlag met zelfde stofjes), of 15x20cm (voor één zijde)
O Wit papier voor patroon: 1x A5 (half A4) + 1x A5 met afgeronde hoeken
O Keperband
O Naaimachine met garen
O Passer, potlood, stofschaar

Ik heb voor dit project 32 vlaggen gemaakt voor een lijn van circa 15m met 8m aan vlaggen. 16 rechthoekige vlaggen en 16 afgeronde vlaggen.

Waarom keperband en geen biaisband?

Simpel: ik wilde het makkelijk maken voor mezelf. Keperband hoef je alleen maar dubbel te vouwen, de vlaggen erin te schuiven en vervolgens de keperband dicht te naaien. Keperband is ook stugger dan biaisband, wat ik fijn vind voor in de tuin.

Natuurlijk kun je ook biaisband gebruiken. De voordelen hiervan zijn de flexibiliteit van de band. Ook zijn er veel kleurtjes beschikbaar. Je moet echter enigszins handig zijn met je naaimachine als je voor deze band gaat. Je zult preciezer moeten werken en de biaisbanden zijn vaak veel smaller. Ga je voor biaisband? Kies dan katoen en geen stretchstof. Met katoen blijft je lijn steviger en gaat hij langer mee. Zeker als je voor veel vlaggen gaat.

Stappenplan vlaggenlijn maken van stof

Stap 1: Kies de vorm van de vlag

Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt, maar ik heb gekozen om een eenvoudig ontwerp te maken. Je kunt dit printpatroon hier gratis downloaden, als je lekker snel aan de slag wilt. Voor de rechte vlaggen gebruik ik een A5-je. De afgeronde vlaggen zijn ook op A5-formaat, maar daar heb ik met een passer de hoekjes van afgehaald.

Stap 2: Kies de stofresten uit

Dit kan echt van alles zijn! Mijn vlaggenlijn is gemaakt van kussenslopen, mijn oude zomershorts, een zomerrokje en wat resten quiltstof die ik heb liggen. In totaal had ik meer dan genoeg voor 16 verschillende vlaggen!

Stap 3: Hoe bepaal je de lengte van de vlaggenlijn?

“Samengevat: (lengte genaaide vlag x aantal vlaggen) + (afstand tussen vlaggen x aantal vlaggen minus 1) + (lengte uiteinde lijn links + recht) = totale lengte vlaggenlijn”

Kies de lengte van jouw vlaggenlijn. Hoe doe je dat? Denk aan de plek waar jouw vlaggenlijn moet hangen. Ik wil mijn vlaggenlijn in de tuin kunnen hangen en wilde daarom minstens 10m aan lijn.

Als je mijn patroonformaat voor de vlaggetjes aanhoudt, dan worden je genaaide vlaggen uiteindelijk zo’n 13cm breed. Met 16 verschillende stofjes kon ik dus al 16×13=208cm aan lengte inplannen. Dat is me nog veel te kort, dus maak ik 2×16 vlaggetjes (32). 32×13=512cm. Dat begint erop te lijken!

Bedenk hoe ver je de vlaggen uit elkaar wilt hangen. Ik ga voor 10cm tussen elk vlaggetje. Dat moet ik dan 31 keer bij de lengte optellen. 10×31=310cm.

Mijn vlaggenlijn is nu in totaal 512+310=822cm lang. Mooi! Ongeveer 8m vind ik lang genoeg. Let erop dat je waarschijnlijk nooit precies op je lengte uitkomt, omdat je meetwerk voor alle vlaggetjes een foutmarge kan krijgen door verschuiven. Dat is niet erg!

Tot slot bereken je hoeveel keperband (voor de lijn) je dan nodig hebt. Wil je een lange uiteinden aan de vlaggenlijn, zodat je makkelijk kan knopen/ophangen? Of wil je korte uiteinden, omdat je hem binnen of op een babykamer aan een muur/commode wilt hangen? Ik wil veel ruimte om de vlaggenlijn op verschillende plekken te kunnen hangen, dus ik kies voor 3,5m lijn aan elke kant van de vlaggenlijn. 3,50+8+3,5=15m keperband. Op naar de winkel!

Stap 4: Stofjes knippen/snijden

Trek met potlood of pen het patroon over op de stof. Relax: je ziet deze lijnen echt niet meer en scheef knippen is geen probleem. Kijk alleen even of je rekening moet houden met de richting van je patroon. Voor elke vlag heb je 2x het patroon nodig!

“Mijn vlaggen zijn dubbelzijdig in dezelfde printjes. Je kunt natuurlijk ook mix-and-match toepassen!”

Wil je het makkelijker maken voor jezelf en heb je dezelfde print aan beide zijden van de vlag? Vouw dan jouw stofrest van 20×30 dubbel en knip in één keer het patroon eruit (direct 2 stukjes stof). Anders kun je natuurlijk steeds het patroon los uit elk stofje knippen.

Stap 5: Naai beide zijden van elke vlag vast

Strijk eventueel van tevoren de stofjes nog extra glad. Leg dan de goede kant van de stof van beide lapjes tegen elkaar. Spelt eventueel vast. Naai vervolgens helemaal rondom de vlag en laat hierbij één van de korte zijdes open. Doe je dit niet, dan kun je de vlag niet meer binnenstebuiten draaien na afloop.

Ik gebruikte een normale naadtoeslag van 7,5mm. Dit is de standaard op mijn Singer naaimachine.

Stap 6: Keer alle vlaggen binnenstebuiten en strijk ze plat

Tijd om de mooie kant van de vlaggen naar buiten te draaien! Strijk de vlaggen daarna plat. Dit helpt bij het vastzetten aan de lijn en het maakt het geheel een stuk netter/platter!

Stap 7: Bevestig alle vlaggen aan de keperband (vlaggenlijn)

Vouw eerst de keperband dubbel. Keperband is stug genoeg om niet te hoeven vastpinnen en zelfs niet te hoeven strijken om de vouw te fixeren. Lekker makkelijk!

Meet hoeveel lengte er over bleef van de lijn aan de rechterzijde van de vlag (3,5m) en meet dit uit op je band. Vanaf 3.5m kun je de vlaggetjes gaan innaaien.

Na elk vlaggetje meet je met een liniaal 10cm voordat je weer een vlaggetje innaait. Maak je net zo’n megalijn als ik? Dan kun je echt beter vlag per vlag meten en werken, of je moet erg blij worden van eindeloos pinnen, goedleggen en verschuiven…

Eindresultaat showen!

Je bent klaar! Je mag trots zijn! Deel vooral jouw vlaggenlijn op Instagram/facebook met #studiokoolmees en door @studiokoolmees te taggen in het bericht, of laat hieronder een reactie achter. Ik ben heel benieuwd naar de stofresten die jullie gebruiken!

Tip: maak van je vlaggenlijn een ‘memory project’. Gebruik stoffen met een persoonlijke geschiedenis of bijvoorbeeld de babykleding van je kinderen. Een mooie manier om jouw herinneringen duurzaam zichtbaar te maken. Voor jezelf of voor een speciale gelegenheid.

Hier vind je nog een keer alle benodigde materialen voor dit project:

O Stofresten van minstens 20x30cm (dubbelzijdige vlag met zelfde stofjes), of 15x20cm (voor één zijde)

O Wit papier voor patroon: 1x A5 (half A4) + 1x A5 met afgeronde hoeken

O Keperband
O Naaimachine met garen

O Passer, potlood, stofschaar