In deze DIY-blogpost neem ik je voor het eerst mee in de wereld van 3D papierkunst! Ik heb wel eens eerder een collage gemaakt en dit keer wilde ik dat graag omzetten in een gratis patroon voor mijn bloglezers. Ik leg jou uit hoe je stap voor stap deze diepzee kwallen kunt maken en wat je er voor nodig hebt! Lees je mee?

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN HET PRINTBARE DIEPZEE KWALLEN PATROON GRATIS. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>

Voor dit project heb je nodig:

O stevig 216 grams karton in 10 verschillende kleuren. Met deze kleuren kan je dit project al maken en heb je een leuke voorraad.
O schaar en/of handzaam snijmesje
O potlood en gum
O pincet
O lijmstift
O 3D foamblokjes 2mm
O gratis 3D Diepzee Kwallen Patroon van Studio Koolmees

Zwarte foamblokjes zullen minder opvallen op donkere kleuren, andersom geldt dat natuurlijk voor witte blokjes op lichte kleuren. Twijfel je welke je wilt nemen? Hier vind je meer soorten blokjes. Ga liever niet te dun, zoals 1mm. Je wilt wel diepte creëren.

Stappenplan 3D papierkunst

Stap 1: Download en print het gratis patroon

Chaos Crafters kunnen het patroon hier gratis downloaden. In dit patroon vind je de werkinstructies, 4 knipvellen (één per laag), 4 plakinstructies met de juiste volgorde van plakken en een kleurenschema zoals op het voorbeeld. Nog geen gratis Chaos Crafters lid? Word hier dan snel abonnee van mijn blog.

Je kunt ervoor kiezen om papier en inkt te besparen en alleen de knipvellen af te drukken. De rest kun je bekijken op je eigen device. Wel zo handig!

Stap 2: Knip de vormen uit het knipvel

Ga rustig te werk. Let op: werk per laag en voorkom dat je vormpjes kwijtraakt of door elkaar haalt. Begin dus met laag 1, met de blauwe achtergrond. Tip: schrijf na het knippen op de achterkant van het vormpje het nummer van de laag en de letter van de kleur uit het kleurenschema. Bijvoorbeeld: 1D, 1G. Mocht je dan toch ineens niezen en alles waait weg, dan kun je het makkelijk weer bij elkaar zoeken!

Stap 3: Trek de vormpjes over op gekleurd papier met potlood

Doe dit netjes en werk zo dicht mogelijk bij elkaar. Zo houd je papier over voor een volgend project, of je kun je met kleine restjes papier aan de slag! Deze gekleurde vormen knip je vervolgens ook stuk voor stuk uit. Let erop dat je alle vormen op dezelfde manier uitknipt, bijvoorbeeld op de potloodlijn. Zo voorkom je dat iets later in dit project niet meer op elkaar past… Voor de openingen in de luchtbellen gebruik ik een fijn snijmesje.

Tip: schrijf na het knippen op de achterkant van het vormpje het nummer van de laag en de letter van de kleur uit het kleurenschema.

Stap 4: Plak de onderdelen aan elkaar (laag voor laag!)

Als je stap 2 en 3 hebt doorlopen voor het eerste knipvel (laag 1), dan volg je de werk- en plakinstructies van dat vel. Houd dezelfde volgorde aan om fouten in de plaatsing te voorkomen. Niet alles wordt met foamkussentjes vastgezet, omdat niet alles binnen één laag 3D hoeft te worden.

Stap 5: Herhaal stap 2 t/m 4 voor laag 2, 3 en 4

Elke nieuwe laag komt nauwkeurig op de voorgaande laag te liggen. Nieuwe lagen worden altijd met foamkussentjes vastgezet, zodat er een mooie diepte ontstaat in jouw diepzee venster.

Stap 6: Randjes bijwerken

Hoera! Je bent bijna klaar, alle lagen zijn af en vastgeplakt. Je kunt nu voorzichtig alle uitstekende randjes van de cirkels gaan bijknippen. Let op: knip nooit in de bovenste cirkel (A), want je ziet het direct als je deze scheef bijknipt. Knipt dus alleen de cirkels bij die wegvallen onder de bovenste ring.

Eindresultaat showen

Je bent klaar! En natuurlijk trots op het resultaat. Deel jouw reactie hier op mijn blog. Vergeet niet een leuke foto te maken van jouw project en te delen op Instagram/facebook met #studiokoolmees en door @studiokoolmees te taggen in het bericht. Ik ben héél erg benieuwd naar jullie diepzee kwallen!

Ik heb de smaak te pakken en zal dit jaar meer papercut patronen uitbrengen! Ideeën? Zet ze in de comments!

Hier vind je nog een keer alle benodigde materialen voor dit project:

O stevig 216 grams karton in 10 verschillende kleuren. Met deze kleuren kan je dit project al maken en heb je een leuke voorraad.
O schaar en/of snijmesje
O potlood en gum
O pincet
O lijmstift
O 3D foamblokjes 2mm
O gratis 3D Diepzee Kwallen Patroon van Studio Koolmees

CHAOS CRAFTERS KRIJGEN HET PRINTBARE DIEPZEE KWALLEN PATROON GRATIS. ABONNEER GRATIS OP DEZE BLOG EN KOM ERBIJ! KLIK OP DE STICKER >>